El follet músic

El follet músic

Anècdotes de la vida de Händel (I)

El follet músic

Händel va néixer en el si d’una família benestant per bé que mancada de tradició musical. De ben petit ja se’l veia dotat per a la música, però el seu pare tenia uns plans ben diferents per a ell: volia que de gran fos advocat. I és que l’home, fill d’un calderer, havia hagut de deixar els estudis molt a desgrat seu arran de la mort del pare. D’altra banda, la música era una professió tan insegura…

Conten que, quan el nostre compositor era petit, en un racó del graner de la casa on vivia hi havia un vell clavecí. Durant la nit se sentien uns sons harmoniosos, que els estadants de la casa, no gaire amoïnats al començament, atribuïen a algun follet entremaliat. Un dia, però, tips de la serenata nocturna, van decidir aclarir aquell misteri i, proveïts d’un llum i uns quants bastons, van pujar al graner. Van obrir la porta d’una revolada i, amb gran sorpresa, van descobrir que el barrufet trapella no era sinó el menut Georg Friedrich Händel, que, vencent la por a la solitud i la foscor, s’aixecava del llit cada nit per anar a recrear-se a l’oblidat instrument.

Tot i ser la de Händel una vocació claríssima, fins que el duc de Saxònia-Weissenfels, distingit client del seu pare, no va fer veure a aquest que l’infant havia de rebre una bona educació musical, l’home no va baixar del burro.