Cicle de cinema i música barroca

Cicle de cinema de música barroca

Cicle de cinema i música barroca

L’Associació Messies Participatiu prepara per als propers mesos un cicle de cinefòrums amb el títol de “Cinema i música barroca”, que oferirà en un doble format: en línia i presencial. El cicle comptarà amb la col·laboració de reconeguts músics i artistes coneixedors de cada una de les pel·lícules així com de la música destacada de cada una i el seu compositor. Entre ells hi ha el mestre Jordi Savall, el contratenor Xavier Sabata, el director de l’orquestra Vespres d’Arnadí, Dani Espasa, i Pau Jorquera, director del projecte Bach Zum Mitsingen. Comptem també amb la col·laboració del periodista expert en cinema Pere Vall, que participarà en totes les sessions.

Atesa la situació deguda a la pandèmia, es demana a tots els interessats que vegin la pel·lícula pels seus propis mitjans, per trobar-nos posteriorment amb els nostres especialistes en directe al nostre canal de YouTube. En el cas de les dues darreres pel·lícules, tot esperant que les condicions sanitàries millorin, afegiríem també la possibilitat de veure-les als cinemes Girona de Barcelona.

Cicle de cinema de música barroca

El calendari del cicle serà el següent:

18 de març. El silenci abans de Bach. Amb la col·laboració de Pau Jorquera, director i creador del Bach Zum Mitsingen (en línia, 19 h).*

8 d’abril. 19 h. Tots els matins del món. Amb la col·laboració del mestre Jordi Savall (en línia, 19 h).*

20 de maig. England, My England. Amb la col·laboració del clavecinista Dani Espasa, director de l’orquestra Vespres d’Arnadí (presencial, 18 h; en línia, 20.15 h).**

10 de juny. Farinelli. Amb la col·laboració del contratenor Xavier Sabata (presencial, 18 h; en línia, 20.40 h).**

* Les sessions en línia es faran a través del nostre canal de YouTube: https://www.youtube.com/c/AssociacióMessiesParticipatiu

** Les sessions presencials tindran lloc als cinemes Girona (c/ Girona, 173, Barcelona).

Participants en el cicle:

Dani Espasa

És clavecinista. Des del 2005 dirigeix l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí. També és professor d’improvisació i de música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Ha treballat com a compositor, pianista i director musical en diferents espectacles i ha col·laborat amb Lluís Pasqual, Calixto Bieito i Josep Maria Flotats, entre d’altres. Ha fet de compositor en diversos discos de Lídia Pujol i de director musical i pianista de Maria del Mar Bonet.

Jordi Savall

Gambista, director d’orquestra i musicòleg. Fundador de tres conjunts: Hespèrion XXI, la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations; amb repertoris que van de l’edat mitjana al segle XIX. Ha rebut nombroses distincions per la seva reivindicació de la música antiga. Té més de cent discos editats, que li han reportat uns cinquanta guardons. El 1992 va rebre un premi César per la banda sonora de Tous les matins du monde.

Pau Jorquera

És sotsdirector de l’Escolania de Montserrat, fundador i director del projecte Bach Zum Mitsingen, i organitzador des del 2011 del Cicle Participatiu de Cantates de J. S. Bach a Barcelona, en el marc del qual ha dirigit més de cinquanta cantates, el Magnificat i la Passió segons sant Marc en la versió de Ton Koopman.

Xavier Sabata

Ha cantat als més prestigiosos teatres d’òpera del món. El seu repertori va des de Cavalli i Monteverdi, passant pels herois de l’òpera seriosa barroca, fins a obres contemporànies. Té una extensa discografia, que inclou òperes de Handel. Cal destacar els seus discos Bad Guys, Tamerlano i Alessandro; aquest darrer, mereixedor d’onze premis. És, sens dubte, un contratenor de referència internacional.

Pere Vall. Periodista especialista en cinema. Gran coneixedor d’aquest món, el podem escoltar actualment a Ràdio 4 i a Catalunya Ràdio, i llegir-lo al diari Ara, a la revista Serra d’Or i al blog cultural d’Inside Media, entre altres mitjans. Durant vint anys ha estat redactor en cap de la revista Fotogramas. És una de les veus més agudes i autoritzades del panorama cinematogràfic català.

El silenci abans de back