Messies participatiu 2018

EL DIRECTOR
Edmon Colomer

 

Es tracta d’una de les grans figures de la música catalana. Entre el 1997 i el 2013, Edmon Colomer ha estat director de les orquestres Simfònica de Balears i Simfònica del Vallès, i també de l’Orquestra Filarmónica de Màlaga, l’Orchestre de Picardie, a França, i la Daejeon Philharmonic a Corea del Sud. L’any 1983 va crear la Joven Orquesta Nacional de España, el 1985 emprèn la transformació de l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, i el 1988 crea l’Orquestra de Cadaqués.

 

Enregistra per als segells discogràfics Auvidis-Naïve, Assai, Harmonia Mundi, Calliope, Triton, Naxos, Ensayo, Virgin i Philips. Del seu extens catàleg discogràfic es consideren versions de referència Atlàntida i El amor brujo de Falla, La Peste de Gerhard, el Concert per a orgue de Poulenc, i Concierto de Aranjuez de Rodrigo amb Paco de Lucía.

 

El 2002 el Ministeri de Cultura francès el va nomenar Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Ha enregistrat per a diversos segells discogràfics. Algunes de les seves versions, com ara El Concierto de Aranjuez amb Paco de Lucía, es consideren obres de referència.

 

El 1995 Edmon Colomer va dirigir la primera edició del Messies Participatiu organitzat per “la Caixa”, i deu anys després va repetir per commemorar-ne la dècada.

 

www.edmoncolomer.com

ELS SOLISTES
Mireia Tarragó, soprano

 

Nascuda a Tarragona l’any 1995, va acabar els estudis de cant amb el màxim reconeixement a l’Escola Superior de Música de Catalunya. La jove soprano catalana va debutar com a solista el desembre de 2016  amb l’oratori El Pessebre de Pau Casals, a l’Auditori Nacional de Bordeus i sota la batuta del director reconegut internacionalment Marc Minkowski. També ha cantat diverses vegades al Palau de la Música Catalana interpretant el personatge Micaëla de l’òpera Carmen de Bizet, i com a solista en col·laboració amb el Cor Ciutat de Tarragona.

Ha guanyat diversos premis i ha ofert recitals en sales emblemàtiques de Catalunya, com són el Paper de Música de Capellades, l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, el Teatre Metropol de Tarragona, el Jardí dels Tarongers, la Galeria Carles Taché, la canònica de Santa Maria de Vilabertran, etc.

Recentment ha guanyat el premi a la millor intèrpret de Lied del concurs Germans Pla Ciutat de Balaguer. També va guanyar el premi de Noves Creacions Musicals de l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú.

Víctor Jiménez, contratenor

 

Nascut a Barcelona el 1988, es va formar al Conservatori del Liceu. Avui és un valorat intèrpret de música dels segles XVII i XVIII. De tota manera, les seves qualitats li permeten assolir amb èxit un repertori molt ampli, que va des del Renaixement fins a la música contemporània. Des de 2008 ha desenvolupat la seva carrera com a solista amb gran èxit col·laborant amb diversos directors i orquestres europees.  El seu debut precisament va ser assolint la part solista del Messies de Handel dirigit per Jean Claude Malgoire a les Flâneries Musicales de Reims. Va participar en l’estrena mundial moderna de l’oratori Adamo et Eva de Galuppi al costat de l’Orquestra I Barocchisti. Ha guanyat diversos premis de cant en diferents concursos europeus, com ara el Concurso Internacional de Canto Montserrat Caballé (Saragossa) i el VI Concurs Internacional de Cant Germans Pla ciutat de Balaguer (Lleida). Al febrer d’aquest any l’organització internacional TEDx el selecciona com un dels “artistes que el món hauria de conèixer”.

Roger Padullés, tenor

 

Va néixer a Sallent però posteriorment s’establí a Valls. Es va iniciar a l’Escolania de Montserrat. Com a solista estudià a Barcelona amb J. Proubasta que el va convèncer de deixar els Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació per dedicar-se al cant. Becat per la Generalitat, va estudiar a Alemanya atret pel Lied  i va obtenir les màximes qualificacions. Més tard va completar la seva formació en el camp de l’òpera a l’Opera Studio del teatre d’Estrasburg.
L’han dirigit batutes com la de Zubin Mehta i directors d’escena com Peter Brook o Christoph Marthaler. Els anys 2015, 2017 i 2018 va rebre el Premi Enderrock al millor disc de clàssica de l’any per Mompou Songs, Tossudament Llach i Cançó d’amor i de guerra, respectivament. Padullés també ha escrit i dirigit escènicament alguns dels seus darrers espectacles com ara Händel, Eclipsi Total o Emili Vendrell, la veu del poble.  Actua regularment per tot Europa i assegura que quan no està immers en un projecte operístic li agrada tornar a les seves arrels amb el lied i l’oratori que van ser els que el van empènyer cap a la seva professió de cantant.

Josep Ramon Olivé, baríton

 

Nascut a Barcelona, va començar els seus estudis de violoncel, piano i cant a l’Escolania de Montserrat i després a l’Escola de Música de Barcelona. Més tard va anar a Londres a fer un Màster d’Interpretació a la prestigiosa  Guildhall School of Music & Drama.

Col·labora regularment amb orquestres com Le Concert des Nations i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Les Arts Florissants, Hesperion XXI, l’Orquestra Sinfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la London Händel Orchestra i l’Orchestra of the Age of Enlightenment.   Ha fet enregistraments per segells com Alia Vox i Columna Música.
Ha interpretat els papers de Il Conte a le Nozze di Figaro de Mozart; Mercutio del Rómeo et Juliette de Gounod, i Tarquinius al The Rape of Lucretia de Britten, entre altres.
Dins el seu currículum, ha treballat més al camp de l’oratori on la seva veu llueix de forma càlida i segura. Ha interpretat entre altres Ein Deutches Requiem de Brahms, el Rèquiem de Fauré o el Rèquiem i les Vesperae Solenne de Confessore de Mozart. De Händel ha interpretat el Messies, Esther i Alexander Balus.

L’ORQUESTRA
Orquestra de Cambra de Granollers

 

L’Orquestra de Cambra de Granollers és una formació amb vint-i-cinc anys d’història arrelada a la ciutat. Paral·lelament a la seva tasca musical, desenvolupa projectes educatius i socials dins del país. Té una plantilla flexible però estable, la qual cosa els permet abordar estils i repertoris molt diversos i de diferents èpoques, des de la música barroca o clàssica fins a música dels segles XX i XXI.
Al llarg de la seva història ha col·laborat amb diferents directors i compositors com Antoni Ros-Marbà, Bernat Vivancos,  Salvador Brotons, entre molts.  També han tocat en diversos espectacles teatrals, musicals, de circ, de titelles d’artistes com Pep, Bou, Marta Carrasco, Jordi Bosch, Pepa Plana o David Janer.
Ha fet enregistraments com el de Música de Xavier Montsalvatge i Joaquim Homs per a la discogràfica Naxos.
Actualment l’Orquestra està dirigida per Corrado Bolsi, violinista italià, cap del Departament de Corda del Conservatori Superior del Liceu.

COR D’ESCENARI
Coral Cantiga

 

El 1961 Leo Massó fundà la Coral Cantiga als Lluïsos de Gràcia de Barcelona on actualment encara té la seu. Després de Massó altres directors han succeït el fundador, com ara Oriol Ponsa, Edmon Colomer i des de 1981 fins a l’actualitat Josep Prats. Al capdavant de diverses agrupacions corals, de les quals destacaríem el Cor Ciutat de Tarragona que ha dirigit durant 30 anys, Prats desenvolupa una àmplia tasca musical nacional i internacional.
La Cantiga és una de les principals agrupacions corals de Catalunya. El seu repertori inclou obres a capella i grans obres simfonicocorals de totes les èpoques i estils. Ha fet nombrosos enregistraments per diferents emissores de ràdio i de televisió, entre elles Catalunya Música, RNE, TVC o TVE.
Entre les produccions pròpies que ha presentat els últims anys cal destacar tres espectacles amb textos de Rainer Maria Rilke, Federico García Lorca i diversos poetes catalans com ara Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Josep Carner i Salvador Espriu

ELS PREPARADORS

Els directors preparadors tenen una funció clau en tot el projecte. En aquest cas, els professionals triats són de prestigi reconegut i tenen una gran qualitat professional.

 

Alfred Cañamero

 

Els seus primers estudis musicals van ser amb el pare Ireneu Segarra a l’Escolania de Montserrat. És un dels directors corals més representatius de la seva generació. Ha participat com a preparador de l’obra de Händel durant diversos anys. Ha dirigit diferents cors i orquestres de Catalunya. Compta en el seu currículum amb diversos enregistraments, amb emissores espanyoles i europees, dels quals destaquen l’òpera Tosca de Puccini, L’alta naixença del rei en Jaume de R. Gerhard i un disc de sardanes clàssiques amb la Principal del Llobregat i un de música del segle xx per a cobla.

 

 

 

 

 

 

Daniel Mestre

 

Ha dirigit diferents formacions corals i instrumentals. A Sud-àfrica va dirigir el Cor d’Òpera de Ciutat del Cap. Va fer una històrica intervenció a la presó on era Nelson Mandela. Ha col·laborat com a assistent en diferents produccions del Gran Teatre del Liceu. Des del 2005 és professor de música de cambra en aquesta entitat. Ha dirigit com a convidat l’Orquestra Ciutat de Granada, la d’Andorra, Girona i Terrassa 48, entre d’altres. Actualment és director del Taller d’Òpera a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

 

Pep Surinyac

 

Neix a Torello. Obté el títol superior de Piano i Música de Cambra al Conservatori de Barcelona. Posteriorment amplià estudis a la Guildhall School of Music de Londres. Ha estat guardonat en diversos concursos nacionals i internacionals. Ha col·laborat amb cantants com D.Aldea, L Dawson, R.Padullés, A. Savall entre altres. Donat el seu interès per la música coral, ha col·laborat amb diferents formacions com ara Voxalba, el Cor de Cambra del Palau, l’Orfeó Català i el Cor Madrigal. Actualment és pianista del Cor de Noies de l’Orfeó Català i professor de lied i de música de cambra al Conservatori Superior del Liceu i a l’ESMUC

 

 

 

 

 

Marta Olivé

 

Nascuda a Sant Pere de Riudebitlles el 1976. Estudià piano al Conservatori Superior de Música de Barcelona. També va fer estudis de piano fins a grau superior amb la professora Núria Bonells, deixeble d’Alícia de Larrocha. És directora de l’Escola de Música Mossèn Pla de Sant Quintí de Mediona i forma part de la plantilla de mestres per a l’educació musical de l’Escola Estel de Sant Pere de Riudebitlles. Col·labora amb diferents corals i forma part del grup musical La Banda Sonora de la teva Vida i XGusto X Serrat.